Revitalizace lesního potoka Ženich

Mezi obcemi Nové Městečko a Hrad Nečtiny na severním Plzeňsku došlo k revitalizaci části lesního vodního toku, obnově historického rybníčku do podoby tůně a vybudování dalších lesních tůní podél vodního toku.

Autor

Lesy ČR, s.p.

Zhotovitel

JIKELLSTAV, s.r.o.

Partner

Zdroj financování

Investor

Lesy ČR, s.p.

Rok realizace

2021

Celková cena projektu

811 457 Kč

100% dotace z Operačního programu
Životní prostředí 2014 - 2020

Kontakt

Partner

Diskutujte o projektu

Facebook skupina

Popis

V průběhu revitalizace části lesního potoka došlo k obnovení zazemněného historického lesního rybníka a jeho úpravě do podoby tůně. Zároveň byly v údolnici potoka vybudovány nové tůně a část potoka uvedena do přírodě blízké podoby.

Původní stav

V sevřeném údolí potoka se nacházel historický lesní rybník, zanesený sedimentem
a s nefunkční hrází, která propouštěla vodu. Část potoka v loučce pod lesem byla
v minulosti napřímená.

Průběh realizace

Pomocí techniky byl původní rybník přetvořen do podoby tůně, došlo k jeho částečnému odbahnění, k zatěsnění hráze a stabilizaci vodního přelivu. Podél vodního toku pod rybníkem byly vytvořeny další průtočné i neprůtočné tůně propojené přírodě blízkým korytem potoka.

EFekt opatření

Díky projektu byly vytvořeny vhodné biotopy pro druhy vázané na vodní prostředí(zejména obojživelníky) a celkově se zlepšila schopnost krajiny zadržovat vodu. Efekt zadržování vody v krajině se uplatní v období sucha, kdy je doplňována voda do okolí, i v období zvýšených srážek, kdy naopak je zde naopak voda zadržována a zpomalován její odtok.

Další opatření

Chci se zapojit

Jaké mám možnosti, pokud chci realizovat konkrétní opatření? Kde mohu žádat o podporu? A které dotace mohu využít? Tady najdete odpovědi na nejčastější otázky.

Jak na to?