Štěrkové záhony v Plzni

V každém městském prostředí je složité skloubit vše, co lidé využívají ke svému životu tak, aby bylo zároveň možné vybudovat místa s přírodnějších charakterem. Na malém prostoru, kde jsou umístěné budovy a komunikace, je nouze o lokality, kam by bylo možné vměstnat zeleň. Magistrát města Plzně se od roku 2017 snaží o smíšené trvalkové výsadby, které mají větší schopnost autoregulace než běžné městské trávníky, a dokážou tak lépe než trávníky přestát i horká městská léta.

Autor

Ing. Lucie Davídková

Zhotovitel

zahradnická firma Alena Krhounková

svépomocí

Partner

Zdroj financování

Investor

Správa veřejného statku města Plzně

Rok realizace

2017

Celková cena projektu

Kontakt

Ing. Lucie Davídková

davidkoval@plzen.eu

Partner

Diskutujte o projektu

Facebook skupina

Popis

Magistrát města Plzně začal v roce 2017 budovat trvalkové záhony. Ty se ukazují jako dobré řešení všude, kde není možno umístit výsadby vyšší nebo třeba příliš náročné na údržbu. Ty nejstarší, pilotní záhony, byly realizovány v roce 2017 v Budilově ul. a v roce 2018
u Lékařské fakulty na Karlovarské. Stejného roku se stihla zvelebit ještě lokalita U Zvonu
a také Lidická ulice. Od té doby se štěrkových záhonů začíná objevovat stále více, nejčastěji v souvislosti s novou výstavbou bytových či administrativních budov, kam se tento typ výsadeb hodí i esteticky.

Původní stav

Nestandardní trávník nebo starý nefunkční záhon růží.

Průběh realizace

Byl zvolen ozkoušený postup podle technologie Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví. Bylo potřeba odstranit stávající vegetační kryt a vyměnit půdu. Ta se kvůli zlepšení vlastností pro tento účel vylehčila pískem (písek zajišťuje, aby půda dobře propouštěla vodu při dešti). Následně došlo k výsadbě trvalek a zamulčování vrstvou ostrohranného štěrku. Štěrk je potřeba pro snížení výparu a také zabránění růstu plevelů. Využity byly předem vyzkoušené trvalkové směsi. Udržovací péče probíhá 3x ročně pomocí odplevelení, v předjaří jsou rostliny ještě seříznuty křovinořezem. Několikrát do roka v letních měsících je pak zajištěna zálivka.

EFekt opatření

Po pěti letech se zdá, že záhony velmi dobře prosperují a plní svou funkci, tento typ záhonů se ukázal ve veřejné zeleni jako velmi vhodný. Je zde dobře vidět sezónní proměnlivost a dynamika rostlin. Záhony slouží jako zdroj potravy pro hmyz i drobnější ptactvo, nebo poskytují úkryt malým živočichům. V porovnání s klasickým trvalkovým záhonem je tento typ výrazně méně závislý na zálivce a nevyžaduje tak časté odplevelování.

Další opatření

Chci se zapojit

Jaké mám možnosti, pokud chci realizovat konkrétní opatření? Kde mohu žádat o podporu? A které dotace mohu využít? Tady najdete odpovědi na nejčastější otázky.

Jak na to?