Zelené zastávky MHD v Plzni

Zastávky městské hromadné dopravy v Plzni, na nichž byly vybudovány zelené střechy, jsou umístěny na stanici Nádraží Bílá Hora mezi starým a novým kruhovým objezdem. Tyto střechy slouží v horkých dnech k ochlazování rozpálených povrchů, při srážkách k zachycování dešťové vody a jsou výrazným estetickým prvkem v městské zástavbě.

Autor

Zhotovitel

Eurovia CS, a.s.

Investor

Město Plzeň
Ředitelství silnic a dálnic ČR

Rok realizace

2021

cena projektu

255 514 Kč

Kontakt

Jana Včalová

vcalova@plzen.eu

Partner

Diskutujte o projektu

Facebook skupina

Popis

V Plzni vznikly první dvě zastávky městské hromadné dopravy se zelenou střechou. Nacházejí se mezi kruhovými objezdy u Velkého boleveckého rybníka ve stanicích Nádraží Bílá Hora a vznikly v rámci výstavby první části východního okruhu, který svedl dopravu mimo rekreační oblast.

Realizace další zelené extenzivní střechy, s vrchní tepelnou izolací, je v plánu v rámci investiční akce „Revitalizace konečné stanice č. 4 u Borského parku“.

Kromě zelených zastávek jsou v Plzni pro tramvajové koleje využívány i zelené pásy a nyní se objevují na rekonstruované trati linky č. 1 na Plaské ulici. Kromě lepšího vzhledu by měly mimo jiné také snížit hluk a prašnost od tramvajové dopravy.

Zeleným střechám se věnuje i Ekologika.

Původní stav

Běžné zastávky městské hromadné dopravy se stříškou a uvnitř umístěnou lavičkou, bez zvláštních technologických prvků.

Průběh realizace

Zelené střechy byly pilotně vybudovány v rámci výstavby silnice I/20 Plaská – Na Roudné – Chrástecká. K instalaci byly využity typové rozchodníkové rohože Aureo Green
s předpěstovaným trávníkem, který je hustě zatravněný a má velkou regenerační schopnost. Díky tomu může odolávat teplotním výkyvům i obdobím bez větších srážek.

EFekt opatření

Zelené střechy zdejších zastávek slouží v horkých dnech k ochlazování rozpálených povrchů, při srážkách k zachycování dešťové vody a v neposlední řadě jsou zajímavým estetickým prvkem okolní městské zástavby.

Další opatření

Chci se zapojit

Jaké mám možnosti, pokud chci realizovat konkrétní opatření? Kde mohu žádat o podporu? A které dotace mohu využít? Tady najdete odpovědi na nejčastější otázky.

Jak na to?