Tůně a hrazení meliorací v Nahém Újezdci

Realizací tůní a přehrážek se posílilo zadržování vody v lese a zároveň tvorba nových biotopů.

Autor

Lesy ČR, s.p.

Zhotovitel

Miloslav Altmann

Partner

Zdroj financování

Investor

Lesy ČR, s.p.

Rok realizace

2020

Celková cena projektu

73 008 Kč

Kontakt

Václav Šťastný

vaclav.stastny@lesycr.cz

Partner

Diskutujte o projektu

Facebook skupina

Popis

V rámci projektu bylo vybudováno 6 mělkých neprůtočných tůní a 4 ks vymělčovacích a retardačních dřevěných přehrážek na lesních odvodňovacích příkopech západně od samoty Josefův dvůr.

Původní stav

Odvodněné pozemky byly v minulosti využívané jako louky, v době realizace bylo území porostlé olšovým luhem.

Průběh realizace

V území byly postupně vyhloubeny tůně, různých velikostí i hloubek – bez svahování, s ponecháním hrubých povrchů. Výkopek byl využit k terénním úpravám na nezamokřených částech louky za účelem zvýšení biodiverzity lokality.

Na odvodňovacích příkopech se postupně vybudovaly čtyři přehrážky z olšové kulatiny Ø 250 – 290 mm, dl. 3,5 m, v. 0,75 m zajištěné dvěma pilotami Ø 150 mm, dopadiště bylo opevněno dvěma kulatina Ø200 mm. V korytě nad každou přehrážkou byla zřízena hutněná těsnící vrstva z vykopané zeminy.

EFekt opatření

Opatření posílilo zadržení vody v krajině, přispělo k úpravě vodního režimu v údolní nivě a podpořilo tvorbu biotopů pro vodní společenstva rostlina živočichů, zejména hmyzu a obojživelníků.

Další opatření

Chci se zapojit

Jaké mám možnosti, pokud chci realizovat konkrétní opatření? Kde mohu žádat o podporu? A které dotace mohu využít? Tady najdete odpovědi na nejčastější otázky.

Jak na to?