Revitalizace přítoku Novosedelského potoka

Nedaleko obce Nemanice proběhla revitalizace dříve napřímeného a opevněného koryta bezejmenného přítoku Novosedelského potoka. Součástí projektu bylo vytvoření soustavy tůní a zároveň proběhla výsadba několika druhů dřevin. Projekt spočíval v revitalizaci toku potoka a jeho přilehlých částí.

Autor

Obec Nemanice

Státní pozemkový úřad pro PK, pobočka Domažlice

Zhotovitel

Stavby rybníků s.r.o., Vlašim

Zahradnictví Kuneš

Partner

Zdroj financování

Investor

Státní pozemkový úřad

Obec Nemanice

Rok realizace

2019 - 2020

Celková cena projektu

4 881 000 Kč

Kontakt

Obec Nemanice

obec.nemanice@seznam.cz

Partner

Diskutujte o projektu

Facebook skupina

Popis

V rámci komplexních pozemkových úprav obec navrhla zpřírodnění v minulosti napřímeného a opevněného koryta bezejmenného přítoku Novosedelského potoka a vytvoření soustavy tůní. Díky výsadbě dřevin a zpřístupnění lokality chodníkem je nyní lokalita zajímavá nejen pro chráněné druhy rostlin a živočichů, ale i pro obyvatele obce. Celá lokalita o výměře 5,5 ha, se nachází v území CHKO Český les.

Původní stav

V minulosti bylo koryto potoka uměle napřímeno a svedeno do betonového koryta. V lokalitě byly provedeny meliorace, které ovšem nikdy zcela neplnily svůj účel. Postupem času se opevnění koryta rozpadlo a potok postupně zarůstal náletovými dřevinami.

Průběh realizace

V rámci komplexních pozemkových úprav obec navrhla vytvoření soustavy tůní a poskytla k realizaci pozemky. Projektová dokumentace řešila vybudování dvou velkých průtočných tůní (70x50 m a 55x30 m) a 6 malých neprůtočných tůní. Na potoce o délce 570 m bylo vybudováno 20 kusů přepážek. Součástí projektu je i obslužný chodník (630 m) a následně byla lokalita osázena medonosnými ovocnými stromy (30 ks) a listnatými keři (40 ks). Doba od začátku projektování do finální realizace trvala 4 roky, a i díky konzultacím s CHKO Český les  se v průběhu prací nevyskytly zásadní problémy.

EFekt opatření

Hlavním přínosem akce je oživení lokality jako biotopu se zapojením rostlinných a keřových společenstev. Výsadbou ovocných stromů byli podpořeni místní včelaři. Již po 2 letech od realizace je patrný výskyt vzácných živočichů (kuňka žlutobřichá, čolek obecný), zlepšil se vodní režim v území a zároveň se zatraktivnila lokalita pro občany Nemanic. V rámci údržby lokality je mimo jiné nutné likvidovat invazní druhy rostlin (např. šťovík kyselý).

Další opatření

Chci se zapojit

Jaké mám možnosti, pokud chci realizovat konkrétní opatření? Kde mohu žádat o podporu? A které dotace mohu využít? Tady najdete odpovědi na nejčastější otázky.

Jak na to?